Antonius Kathedraal

Antonius Kathedraal

Activiteit details

  • Monument
  • Antonius Kathedraal
Antonius Kathedraal

Na de totstandkoming van het Koninkrijk der Nederlanden kregen de katholieken in het zuiden het recht om weer eigen kerken te bouwen. Hetgeen hen tussen 1648 en 1815 niet toegestaan was. De Sint Antoniuskathedraal werd gebouwd in 1836-1837 naar het ontwerp van de architect Pieter Huijsers. De kerk is een zogenaamde Waterstaatskerk. Zulke kerken werden gebouwd met financiële steun van de overheid. Daarom werden het ontwerp en de bouw getoetst door ingenieurs van het toenmalige Ministerie van Waterstaat. De kerkgebouwen kenmerken zich vaak door hun kolossale voorkomen en de neoclassistische stijl, zoals ook de Sint Antoniuskathedraal. Het beeld in de voorgevel stelt het Geloof voor. Van 1853 tot 1875 was de kerk de kathedraal van het bisdom Breda.

Binnen bevindt zich een prachtige preekstoel in houtsnijwerk met voorstellingen uit het leven van de Heilige Antonius van Padua. Vermeldenswaardig is dat onderdelen van het interieur zijn vervaardigd van beschilderd papier-maché, zoals bijvoorbeeld de kapitelen. Deze techniek was in de negentiende eeuw gangbaar als alternatief voor stucwerk.

In 2001 is de kerk opnieuw tot kathedraal verheven en in 2004 gerestaureerd. Bijzonder is het altaar dat in de grond kan zinken om ruimte te maken voor allerlei activiteiten. Het altaar is vervaardigd van tweeduizend jaar oud eikenhout, afkomstig uit een zandwinput.

Lees meer Verbergen
Delen

Gerelateerde activiteiten

Huis ‘de Arent’

Huis ‘de Arent’

Bekijk details
Huis ‘de Drie Moren’

Huis ‘de Drie Moren’

Bekijk details