Bierbrouwerij de Witte Leeuw

Activiteit details

  • Monument
  • Bierbrouwerij de Witte Leeuw
Bierbrouwerij de Witte Leeuw

Hoewel het pand ietwat verscholen ligt, is het door zijn hoogte toch nadrukkelijk aanwezig aan de Haven. Vroeger was dit een bedrijvig stukje Breda met de haven, de pakhuizen en de bierbrouwerijen. Het pand was van 1613 tot aan de Eerste Wereldoorlog in gebruik door Bierbrouwerij de Witte Leeuw. De ingang van het pand ligt aan een smalle steeg, zoals die in de middeleeuwen veel voorkwamen in Breda. Wie goed kijkt, ziet op meer plaatsen in de stad dit soort stegen, die tegenwoordig vaak afgesloten zijn.

Het brouwproces was in Bierbrouwerij de Witte Leeuw verticaal georganiseerd. Het begon boven op de droge kiemzolder en eindigde in de koele kelder waar de vaten werden opgeslagen. Deze brouwerij was een van de laatste bierbrouwerijen van Breda.

Vanaf 1967 tot begin 2004 was het fameuze muziekcafé ’t Klapcot hier gevestigd. Hier werd muziek gedraaid die in de rest van de Bredase horeca nog niet gangbaar was, zoals Bob Dylan, The Eagles en The Rolling Stones. Al snel was ’t Klapcot een onmisbaar onderdeel van de Bredase beatcultuur.

Na een grondige restauratie in 2006 is er nu, over de vier verdiepingen verspreid, een restaurant in gevestigd.

Lees meer Verbergen
Adres

Haven 21a
4811 WL Breda

Delen

Gerelateerde activiteiten

Stadhuis

Stadhuis

Bekijk details
‘Het Wit Lam’ of ‘Vleeshal’

Vleeshal

Bekijk details