Catharinastraat 20

Catharinastraat 20

Activiteit details

  • Monument
  • Catharinastraat 20
Catharinastraat 20

Dit hofhuis stamt van kort na de grote stadsbrand in 1534. Het pand werd zoals de meeste hofhuizen bewoond door een belangrijke adellijke familie. In dit geval betrof het zelfs een bastaardzoon van graaf Hendrik III van Nassau.

De voorgevels Catharinastraat 18 en 20 verschillen zo van elkaar dat het nauwelijks voor te stellen is dat zij samen vroeger één pand vormden. Toch verraadt het ritme van de vensteropeningen en de verdiepingen dat de opbouw erachter bijna gelijk is. In 1662 werd het pand in tweeën gesplitst.

Catharinastraat 18 heeft een sobere, gepleisterde gevel met een kroonlijst. Bij een restauratie in 1996 is de laatmiddeleeuwse natuurstenen plint terug in het zicht gebracht. Zo laat de voorgevel toch nog iets van de ouderdom van het pand zien.

Catharinastraat 20 heeft een bakstenen gevel met kroonlijst, die dateert uit 1849. Door de uitgesproken vensteromlijstingen is deze gevel minder sober dan die van het buurpand.

In het interieur zijn nog sporen terug te vinden uit de late middeleeuwen. Behalve de kelders met tongewelven is er ook een kelderkeuken met een grote gotische schouw te vinden.

Lees meer Verbergen
Adres

Catharinastraat 20
4811 XH Breda

Delen

Gerelateerde activiteiten

Hofhuis van Wijngaerde

Hofhuis van Wijngaerde

Bekijk details
Burgerweeshuis

Burgerweeshuis

Bekijk details