Chassékazerne

Activiteit details

  • Monument
  • De Tussentijd: voormalige Chassékazerne
Chassékazerne

De Chassékazerne is het oorspronkelijke hoofdgebouw van het uitgestrekte militaire complex dat aan de oostkant van de stad lag. Het is gebouwd in 1898-1899 en moest met zijn hoektorentjes, kantelen en imitatieschietgaten een militaire uitstraling krijgen.

Breda is lange tijd een garnizoensstad geweest. De Koninklijke Militaire Academie en de vele kazernes rond de stad vormden een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale middenstand.

De kazerne is genoemd naar generaal David Hendrik baron Chassé (1765-1849), die het meest bekend werd door de verdediging van de citadel van Antwerpen tegen de Fransen in 1832. Hij moest uiteindelijk de citadel overgeven. Chassé overleed in 1849 in Breda en werd begraven op het kerkhof van Ginneken.

Bij de bouw van de kazerne zijn voor die tijd moderne betonconstructies toegepast. In eerste instantie had het gebouw gasverlichting omdat Breda pas in 1918 elektriciteit kreeg.

In 1993 verloor de kazerne zijn militaire functie. Na dienst te hebben gedaan als asielzoekerscentrum, werden in de Chassékazerne in 1998 het Breda’s Museum, het Stadsarchief en het archeologisch depot van de gemeente Breda gevestigd.

Lees meer Verbergen
Adres

Parade 12-14
4811 DZ Breda

Delen

Gerelateerde activiteiten

Grote Kerk

Grote Kerk

Bekijk details
Klooster Nieuwstraat

Klooster Nieuwstraat

Bekijk details