de Beyerd (monumentenroute)

de Beyerd (monumentenroute)

Activiteit details

  • Monument
  • de Beyerd (monumentenroute)
de Beyerd (monumentenroute)

Op deze plek buiten de oostelijke stadspoort lag oorspronkelijk een gasthuis. Het gasthuis diende voor onderdak en verzorging van arme vreemdelingen en zieken, later ook voor krankzinnigen en bejaarden.

Later werd aan het Gasthuis een Oudemannenhuis toegevoegd. Het Oudemannenhuis werd in 1643 verbouwd door de steenhouwer Laurens Drijfhout. Het pand kreeg een classicistische voorgevel. Boven de toegangspoort staan twee beelden van oude mannen.

De oude mannen die werden opgenomen, waren bij voorkeur burger van Breda en van onbesproken gedrag. Het Oudemannenhuis was geen verpleeginrichting. De mannen verrichten zelf alle huishoudelijke taken en hielpen elkaar daarbij. Een aantal regels die ze hadden in de negentiende eeuw, komen nu vreemd op ons over. Zo moesten ze met zijn vieren uit een bord eten en mochten ze niet de straat opgaan op klompen omdat dit het aanzien van het huis aantastte.

Na de functie als bejaardentehuis, tot 1954, is het pand in gebruik genomen als Cultureel centrum De Beyerd en later museum.

Sinds 2008 is het voormalige Oudemannenhuis omgedoopt tot Graphic Design Museum. Het is nu het nationaal museum voor grafische vormgeving. Van het voormalige gasthuis resteert niets meer.

Lees meer Verbergen
Adres

Boschstraat 22
4811 GH Breda

Delen

Gerelateerde activiteiten

Waalse kerk (Monumentenroute)

Waalse kerk (Monumentenroute)

Bekijk details
Chassékazerne

De Tussentijd: voormalige Chassékazerne

Bekijk details