Grote Kerk

Activiteit details

  • Monument
  • Grote Kerk
Grote Kerk

De Grote of Onze Lieve Vrouwekerk was vanouds de belangrijkste kerk van Breda. Met de bouw van de kerk, zoals we hem nu zien, is in 1410 begonnen. De voorganger van deze kerk wordt al in 1269 genoemd. De oudste begravingen ter plekke dateren uit de eerste helft van de twaalfde eeuw. Het is mogelijk dat er toen ook al een kerk heeft gestaan.

Nassaukerk

In 1410 werd de oudste zoon van graaf Engelbrecht van Nassau geboren. Ter ere van deze Jan van Nassau werd opdracht gegeven om de oude kerk te vervangen door een nieuwe. Dat is het begin van de huidige Grote Kerk. In de eerste helft van de zestiende eeuw was de kerk af. Er vonden in die tijd belangrijke gebeurtenissen plaats, zoals de begrafenissen van de Nassaus. Tot aan de Tachtigjarige Oorlog was de Grote Kerk de grafkerk van de Nassaus en ook de eerste Oranje-Nassau, René van Châlon, ligt hier begraven. Vanwege de Spaanse bezetting moest Willem van Oranje vluchten uit Breda en werd de Nieuwe Kerk in Delft de uiteindelijke grafkerk van de Oranje-Nassaus.

De kerk bezit een rijke inventaris met onder andere de indrukwekkende grafmonumenten van de Nassaus en de edellieden die aan hun hof waren verbonden.

Hendrik III van Nassau bracht renaissance naar Breda

Graaf Hendrik III van Nassau had een vooraanstaande positie aan het Bourgondische hof. Tijdens zijn reizen met keizer Karel V kwam hij in Zuid-Europa in aanraking met de renaissance architectuur. Daarom zijn overal in en aan de overwegende gotische kerk kenmerken van de renaissance terug te vinden. Voor wie goed kijkt naar de buitenzijde van het koor, aan de oostkant, zijn behalve de gotische vormen ook overal de voor de renaissance zo kenmerkende engeltjes, plantmotieven enzovoort te zien. Hiermee behoort de kerk tot een van de vroegste voorbeelden van renaissancekunst buiten Italië.

Prinsenkapel

Eén van de hoogtepunten is de Prinsenkapel. Graaf Hendrik III van Nassau liet door de kunstenaar-architect Tommaso Vincidor da Bologna deze kapel voor zijn voorouders ontwerpen en decoreren. Tomasso Vincidor was een leerling van de beroemde Italiaanse schilder Rafaël.

 

Lees meer Verbergen
Adres

Kerkplein 2
4811 XT Breda

Contactgegevens

www.grotekerkbreda.nl

 

Openingstijden
Maandag 10:00 - 17:00
Dinsdag 10:00 - 17:00
Woensdag 10:00 - 17:00
Donderdag 10:00 - 17:00
Vrijdag 10:00 - 17:00
Zaterdag 10:00 - 17:00
Zondag 13:00 - 17:00
Delen

Gerelateerde activiteiten

Stadhuis

Stadhuis

Bekijk details
Koningin Wilhelminapaviljoen (oude HBS)

Koningin Wilhelminapaviljoen (oude HBS)

Bekijk details