‘Het Wit Lam’ of ‘Vleeshal’

'Het Wit Lam' of 'Vleeshal'

Activiteit details

  • Monument
  • Vleeshal
‘Het Wit Lam’ of ‘Vleeshal’

In 1615 werd een nieuwe vleeshal opgericht aan de Grote Markt. De Vleeshal was de plek waar vlees in de stad verhandeld werd. Voorheen bevond deze zich op de hoek van de Oude Vest en de Halstraat. De laatste straatnaam verwijst hier nog naar. De Vleeshal moest door zijn gewichtige architectuur en aanzien op deze belangrijke plek in de stad de ambities van Breda uitdragen.

De voorgevel werd vernieuwd in 1772. Dit jaartal is terug te vinden onder de houten sculptuur van Sint Joris en de draak helemaal boven in de gevel. De poort uit 1615 is hergebruikt. In de gevel zijn verwijzingen naar de functie van het gebouw te zien, zoals een ramskop en gevelstenen met runderkoppen en worsten. Centraal boven de ingang bevind zich het wapen van Breda met daarboven   een kruisboog. De kruisboog verwijst naar het Sint Jorisgilde, een schuttersgilde dat in 1617 een bovenkamer in het pand huurde.

In 1861 kreeg de Vleeshal een nieuwe functie als boterhal. Na bijna in de twintigste eeuw enige tijd dienst te hebben gedaan als museum, is het pand nu al enige jaren in gebruik als horecagelegenheid.

Lees meer Verbergen
Adres

Grote Markt 19
4811 XL Breda

Delen

Gerelateerde activiteiten

Kapucijnenhof

Kapucijnenhof

Bekijk details
Huis Brecht

Huis Brecht

Bekijk details