Hoofdwacht

Hoofdwacht

Activiteit details

  • Monument
  • Hoofdwacht
Hoofdwacht

Op deze plaats bevond zich van oudsher de kapel en het gebouwencomplex van de ridders van Sint Jan. De Ridderstraat en de Sint Janstraat zijn hier naar vernoemd. De orde van Sint Jan vond zijn oorsprong in een hospitaal in Jeruzalem dat was gewijd aan de Johannes de Doper.

De wijdverbreide Orde van Sint-Jan of Johannieterorde is één van de oudste nog bestaande ridderordes en heeft sinds de tijd van de Kruistochten een bijzondere plaats in de Europese geschiedenis. De orde staat tegenwoordig bekend als Maltezer Orde en houdt zich nog altijd bezig met liefdadigheidswerk en noodhulpverlening over de hele wereld.

Bij de stadsbrand in 1534 is de kapel afgebrand, de brand schijnt hier zelfs te zijn ontstaan. In1594 werd de kapel verbouwd tot wachthuis. Vanuit dit gebouw werd de verdediging van de vesting Breda gecoördineerd. In het midden van de achttiende eeuw werd overwogen om een nieuwe hoofdwacht te bouwen, midden op de Grote Markt. Uiteindelijk besloot men het bestaande gebouw te vervangen. Het nieuwe gebouw werd voorzien van een booggalerij op hardstenen zuilen. De zuilen van deze galerij zijn bij een verbouwing in de negentiende eeuw herplaatst in de gevel.

Lees meer Verbergen
Adres

Halstraat 1bis
4811 HV Breda

Delen

Gerelateerde activiteiten

Catharinastraat 20

Catharinastraat 20

Bekijk details
Hofhuis van Wijngaerde

Hofhuis van Wijngaerde

Bekijk details