Huis ‘de Vogelstruys’

Huis 'de Vogelstruys'

Activiteit details

  • Monument
  • Huis ‘de Vogelstruys’
Huis ‘de Vogelstruys’

De vroegste vermelding van De Vogelstruys is in 1529. Via handelscontacten kende men de struisvogel en de grote eieren werden beschouwd als een symbool van luxe. De huidige trapgevel dateert uit 1665.

In 1697 was het huis in handen van het klooster Catharinadal in Oosterhout. Waarschijnlijk wilden de zusters een pied-à-terre of schuilplaats hebben in de stad. In de zeventiende en achttiende eeuw was het immers ongeveer om de haverklap oorlog. Tijdens deze oorlogen was het platteland niet veilig vanwege de plunderende soldaten.

Aan het begin van de twintigste eeuw vestigde zich een bekend Bredaas garagebedrijf in dit pand. Op het binnenterrein werd de garage steeds verder uitgebreid. Nadat de garage zich elders had gevestigd, is de gevel gereconstrueerd. Rechts in de gevel bevond zich bijvoorbeeld een grote garagedeur, te zien op de afbeelding.

De poort links van het pand geeft toegang tot t’Sas, een winkelpassage en horecaplein, die aan het eind van de twintigste eeuw is gerealiseerd. Wie door de poort naar binnen loopt en omhoog kijkt, ziet de grote betonnen spanten van de garage nog zitten.

Lees meer Verbergen
Adres

Havermarkt 21
4811 WG Breda

Delen

Gerelateerde activiteiten

Veemarktstraat 40

Veemarktstraat 40

Bekijk details
Burgerweeshuis

Burgerweeshuis

Bekijk details