Huis Snellen

Huis Snellen

Activiteit details

  • Monument
  • Huis Snellen
Huis Snellen

Aan de Catharinastraat, dicht bij het Kasteel van Breda gelegen, bevinden zich meerdere hofhuizen, die werden bewoond door edellieden die werkzaam waren aan het hof van de Nassaus.

De panden Catharinastraat 14 en 16 vormden vroeger samen het Huis Snellen. Na de grote stadsbrand van 1534, is dit het eerste pand dat werd herbouwd in de Catharinastraat, die toen nog Katerstraat heette. Bij de herbouw werd een binnenhof in renaissancestijl gebouwd naar het voorbeeld van het Kasteel van Breda. Deze binnenplaats maakt nu deel uit van nummer 14. De bijzondere binnenplaats is voorzien van een booggalerij en een traptorentje.

In 1694 is het Huis Snellen gesplitst in twee panden. Vaak werden de panden gemoderniseerd door de voorgevel aan te passen Deze beide panden werden in de negentiende eeuw gepleisterd en voorzien van een kroonlijst. Het pleisteren was vaak ook noodzakelijk. Door de splitsing of een wijziging van een indeling zaten de vensteropeningen niet meer op de gewenste plek. De dichtgemetselde vensters werden dan verstopt achter een laag pleisterwerk.

Lees meer Verbergen
Adres

Catharinastraat 14-16
4811 XH Breda

Delen

Gerelateerde activiteiten

Veemarktstraat 38

Veemarktstraat 38

Bekijk details
Chassékazerne

De Tussentijd: voormalige Chassékazerne

Bekijk details