Justinus van Nassau

Justinus van Nassau

Activiteit details

  • Monument
  • Justinus van Nassau
Justinus van Nassau

Het oudste gebouw op deze plaats was een adellijke woning, een zogenaamd hofhuis, uit de eerste helft van de zestiende eeuw. Het werd het Huis De Engel genoemd. Het torentje op de hoek stamt nog uit deze tijd.

De bekendste bewoner van het gebouw was Justinus van Nassau, een buitenechtelijk kind van Willem van Oranje en de Bredase Eva Elincx, geboren in 1559. Justinus van Nassau was vanaf 1601 gouverneur van Breda. Hij was belast met de verdediging van de stad toen Ambrogio Spinola met de Spanjaarden de stad belegerde in 1624. Na negen maanden, op 31 mei 1625, gaf Justinus het op. De overgave van de stad, waarbij de sleutels van de stadspoorten door Justinus van Nassau aan Spinola werden overhandigd, is vastgelegd in een wereldberoemd schilderij van de Spaanse schilder Diego Velazquez, hierboven afgebeeld. Het origineel bevindt zich in Madrid. In het stadhuis van Breda hangt een twintigste-eeuwse kopie.

Het uiterlijk van het gebouw, in Lodewijk XIV-stijl, stamt uit de tijd dat een andere bekende gouverneur hier woonde, de latere koning Willem I.

Voordat het pand werd verbouwd tot het huidige appartementencomplex, was er het Rijksmuseum voor Volkenkunde ‘Justinus van Nassau’ gevestigd. Dit in 1993 gesloten museum vond zijn oorsprong in de volkenkundige collectie van de Koninklijke Militaire Academie.

Lees meer Verbergen
Adres

Appartementen hoek Kasteelplein/Cingelstraat
4811 TS Breda

Delen

Gerelateerde activiteiten

De Dry Keerssen

De Dry Keerssen

Bekijk details
Huis Hersbeek

Huis Hersbeek

Bekijk details