Kapucijnenhof

Kapucijnenhof

Activiteit details

  • Monument
  • Kapucijnenhof
Kapucijnenhof

De Kapucijnenhof was een hofhuis dat al in 1352 bestond. De stadsbrand van 1534 verwoestte het pand dat in 1538 al werd herbouwd. In de achtergevel zijn een aantal bouwsporen in het zicht gelaten bij een restauratie. De naam dankt het hof aan de kapucijner monniken die er korte tijd woonden.

De list met het turfschip is een van de bekendste gebeurtenissen uit de Tachtigjarige Oorlog. Breda was in handen van de Spanjaarden. Naar het voorbeeld van het Paard van Troje bedacht prins Maurits een list. Zeventig soldaten verstopten zich in een schip met een lading turf voor het Kasteel van Breda. Toen het turfschip eenmaal binnen de muren was, konden deze soldaten het Kasteel en de stad op 4 maart 1590 eenvoudig innemen.

De commandant van deze soldaten was Jonker Charles de Héraugière. Voor zijn heldendaad werd hij beloond met het gouverneurschap van het kasteel, stad en land van Breda. In 1597 kocht hij dit huis. Bij archeologisch onderzoek op de binnenplaats werd een beerput aangetroffen. Beerputten werden gebruikt om uitwerpselen en afval in te gooien. Archeologen zijn er blij mee want beerputten vertellen aan de hand van weggegooide voorwerpen laagje voor laagje de geschiedenis van het pand waar ze bij horen. Een van de aangetroffen voorwerpen is een drinkglas in de vorm van een kanon. Dit kostbare luxe kleinood is vrijwel zeker het eigendom van Charles de Héraugière geweest.

Het huisje op de binnenplaats is een voormalig koetshuis.

Lees meer Verbergen
Adres

Catharinastraat
4811 XG Breda

Delen

Gerelateerde activiteiten

Huis Snellen

Huis Snellen

Bekijk details
Begijnhof

Begijnhof Breda

Bekijk details