Klooster Nieuwstraat

Klooster Nieuwstraat

Activiteit details

  • Monument
  • Klooster Nieuwstraat
Klooster Nieuwstraat

Het klooster aan de Nieuwstraat vormt een herinnering aan het Rijke Roomse Leven van Breda. In 1899 kochten de Eerwaarde Zusters Religieuzen Penitenten Recollectinen van de Onbevlekte Ontvangenis der congregatie van Roosendaal een rij hofhuizen aan de Nieuwstraat. Een deel werd gesloopt voor de bouw van een kapel en de stichting van een klooster.

De van oorsprong middeleeuwse hofhuizen hebben de klinkende namen Waelwijk, Bruheze en Assendelft. Hoewel er aan de binnen- en buitenkant veel is verbouwd, is de zestiende-eeuwse traptoren van Huis Assendelft vanuit de juiste hoek nog steeds te zien.

Aan de Nieuwstraat werden arme rooms-katholieke wezen ondergebracht. Weeskinderen werden in die tijd nog streng gescheiden in rooms-katholiek en protestant maar ook in rijk en arm. De rijke rooms-katholieke weeskinderen hadden een eigen weeshuis aan de Sint Janstraat. De rijke protestantse wezen verbleven in het Weeshuis op het Kloosterplein.

De scholen waar de zusters les gaven, lagen aan de overkant van de straat. Onder de straat loopt een tunnel tussen de scholen en het klooster, zodat de zusters niet over straat hoefden. Deze tunnel is de enige ‘geheime gang’ waarvan het bestaan zeker is. De andere geheime gangen, waar veel verhalen de ronde over doen, zijn ontsproten aan de fantasie.

In de volledig gerestaureerde hofhuizen en de kapel huist nu Hotel Nassau Breda.

Lees meer Verbergen
Adres

Nieuwstraat 21
4811 WV Breda

Delen

Gerelateerde activiteiten

Justinus van Nassau

Justinus van Nassau

Bekijk details
Bierbrouwerij de Witte Leeuw

Bierbrouwerij de Witte Leeuw

Bekijk details