Kloosterkazerne (St. Catharinadal)

Kloosterkazerne (St. Catharinadal)

Activiteit details

  • Monument
  • Kloosterkazerne (St. Catharinadal)
Kloosterkazerne (St. Catharinadal)

Rond 1270 stichtten zusters van de orde van de Norbertinessen het klooster Sint Catharinadal in Wouw. Later verhuisden ze naar Breda, waar ze in 1295 hun intrek namen in het Gasthuis, maar al na enkele jaren bouwden ze ten zuiden ervan het nieuwe klooster Sint Catharinadal. Het huidige gebouw aan het Kloosterplein dateert uit het begin van de zestiende eeuw.

Het klooster werd ook wel het Nassauklooster genoemd. Verschillende Nassaudochters zijn hier ingetreden als kloosterzuster.

Nadat de zusters in 1645 vertrokken waren, werd in het voormalige klooster de Illustere School gevestigd. De beroemde wiskundige en uitvinder van het slingeruurwerk, Christiaan Huygens, studeerde hier tussen 1647 en 1649. Deze school was bedoeld als universitaire instelling en heeft slechts tot 1669 dienst gedaan. Voor Breda is toen de kans om universiteitsstad te worden voorbijgegaan.

Achter het klooster, dat aan de rand van de stad, dicht tegen de vestingwallen lag, werden in de zeventiende eeuw soldatenbarakken gebouwd. Deze barakken zijn zowel door de Spaanse als Staatse troepen in gebruik geweest. Eind twintigste eeuw is er uitgebreid archeologisch onderzoek naar het barakkencomplex gedaan.

In de zeventiende en achttiende eeuw is het kloostergebouw gesplitst in woningen. De kerk deed dienst als opslagplaats voor hooi. Begin negentiende eeuw ging het dienst doen als kazernegebouw om vervolgens in de twintigste eeuw Holland Casino Breda te huisvesten.

Lees meer Verbergen
Adres

Kloosterdreef 3
4901 PH Oosterhout

Delen

Gerelateerde activiteiten

Huis ‘de Drie Moren’

Huis ‘de Drie Moren’

Bekijk details
Bierbrouwerij de Witte Leeuw

Bierbrouwerij de Witte Leeuw

Bekijk details