Koningin Wilhelminapaviljoen (oude HBS)

Koningin Wilhelminapaviljoen (oude HBS)

Activiteit details

  • Monument
  • Koningin Wilhelminapaviljoen (oude HBS)
Koningin Wilhelminapaviljoen (oude HBS)

Het gebouw van de voormalige HBS is een van de belangrijkste werken van de Bredase stadsarchitect A.J.F. Cuypers. Als stadsarchitect was hij gedurende bijna heel zijn leven bezig met het herstel van de toren van de Grote Kerk. Tussen 1833 en 1880 was hij verantwoordelijk voor de restauratie daarvan en ontwierp een nieuwe spits naar het model van de oude, die in de zeventiende eeuw door brand was verwoest. Het werd echter niet uitgevoerd. Ook minder verheven zaken, zoals het eerste grote riool van Breda, dat nog steeds functioneert, werden onder zijn leiding gerealiseerd.

Het gebouw van de oude HBS is rond het midden van de negentiende eeuw ontworpen in eclectische stijl en was uitgerust met, voor zijn tijd, zeer moderne voorzieningen. Bijvoorbeeld een ventilatiesysteem, dat nu nog herkenbaar is aan de gietijzeren roosters die nadrukkelijk in het gevelbeeld aanwezig zijn.

Sinds 1949 is de voormalige school bij de Koninklijke Militaire Academie in gebruik. Nu is er onder andere een expositieruimte van de Stichting Historische Verzameling KMA in gevestigd. De huidige naam Koningin Wilhelminapaviljoen werd na een recente restauratie onthuld door voormalig Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries.

Lees meer Verbergen
Adres

Kasteelplein 10
4811 XC Breda

Delen

Gerelateerde activiteiten

De Dry Keerssen

De Dry Keerssen

Bekijk details
Antonius Kathedraal
Bekijk details