Spanjaardsgat (Monumentenroute)

Spanjaardsgat (Monumentenroute)

Activiteit details

  • Monument
  • Spanjaardsgat (Monumentenroute)
Spanjaardsgat (Monumentenroute)

De list met het turfschip is een van de bekendste gebeurtenissen uit de Tachtigjarige Oorlog. Breda was in handen van de Spanjaarden. Naar het voorbeeld van het Paard van Troje bedacht prins Maurits een list. Zeventig soldaten verstopten zich in een schip met een lading turf voor het Kasteel van Breda. Toen het turfschip eenmaal binnen de muren was, konden deze soldaten het Kasteel en de stad op 4 maart 1590 eenvoudig innemen.

Omdat de stad Breda in het verleden altijd een strategische positie had op de scheidslijn tussen de noordelijke en de zuidelijke Nederlanden, werd al vroeg begonnen met de bouw van verdedigingswerken rond de stad. In 1531 krijgt Breda zijn eerste muren, de vesting wordt daarna nog minstens vier keer uitgebreid en verbeterd. Van deze vestingwerken bestaan nog steeds de waterpoort met links de Granaattoren en rechts de Duiventoren. De torens verdedigden het kasteel, de haven en de Mark. De waterpoort werd pas in 1610 toegevoegd. Het turfschip kan deze poort dus nooit doorgevaren zijn. Het echte Spanjaardsgat bevond zich dan ook elders, namelijk ter hoogte van de vuurtoren (een kunstwerk van Aldo Rossi).

Wat opvalt is dat er in deze zware geschutstorens nauwelijks schietgaten zitten. Dat komt omdat de kanonnen op de oorspronkelijk platte torens stonden. De spitsen zijn geplaatst tijdens de restauratie aan het begin van de twintigste eeuw.

Lees meer Verbergen
Adres

4811 VC Breda

Delen

Gerelateerde activiteiten

Klooster Nieuwstraat

Klooster Nieuwstraat

Bekijk details
Burgerweeshuis

Burgerweeshuis

Bekijk details