St. Joostkapel

St. Joostkapel

Activiteit details

  • Monument
  • St. Joostkapel
St. Joostkapel

De Sint Joostkapel aan de Ginnekenstraat is gewijd aan de Heilige Judocus. Hij werd vereerd als beschermheilige tegen besmettelijke ziekten en als patroon van de pelgrims. De kapel is daarom ook nu nog populair voor bedevaartgangers naar Santiago de Compostella.

De kapel is gebouwd in de eerste helft van de vijftiende eeuw. Er was toen ook een Broederschap van Sint Joost aan verbonden. In 1518 werd bij de kapel een begraafplaats ingewijd, eerst bedoeld voor de omwonenden, maar later vooral voor arme mensen, zelfmoordenaars, terechtgestelde boeven en ander uitschot. Deze begraafplaats is tot 1827 in gebruik geweest.

In 1821 werd de kapel verbouwd tot woonhuis maar na de Tweede Wereldoorlog kreeg het gebouw weer een kerkelijke functie. De toenmalige bisschop van Breda, Mgr. Hopmans beloofde in 1943 aan de Heilige Maria een kapel te bouwen als Breda voor grote verwoestingen gespaard zou blijven. Meteen na de bevrijding bood het gemeentebestuur de Sint Joostkapel aan voor dit doel. De verbouwingsplannen werden gemaakt door de bekende Bredase architect Frans Mol. Hij moest onder andere een volledig nieuw koor laten bouwen. De kunstwerken werden vervaardigd door de Bredase kunstenaar Niel Steenbergen. Op 3 mei 1947 werd de kapel ingewijd door de bisschop.

Te midden van de drukke winkelstraat is deze kapel een van populairste plaatsen voor de Bredanaar om een kaarsje op te steken.

Lees meer Verbergen
Adres

Ginnekenweg 21
4818 JA Breda

Delen

Gerelateerde activiteiten

Grote Kerk

Grote Kerk

Bekijk details
Spanjaardsgat (Monumentenroute)

Spanjaardsgat (Monumentenroute)

Bekijk details