’t Schaekbort’

Activiteit details

  • Monument
  • ’t Schaekbort’
’t Schaekbort’

Op de hoek van de Lange Brugstraat en de Torenstraat staat het huis ’t Schaekbort. Dit was een belangrijk hoekpand en daarom van een naam voorzien.

Het Schaakbord was een veel voorkomende huisnaam. Rondom het schaakspel werden mooie verhalen verteld. Al in de middeleeuwen stond het spel symbool voor het spel van de liefde en ook in de zeventiende-eeuwse schilderkunst vinden we het thema vaak terug. Vandaar ook de uitdrukking ‘iemand schaken.’

De trapgevel aan de zijde van de Torenstraat met kruiskozijnen en sierankers, dateert uit de zestiende eeuw. In de negentiende eeuw zijn de gevels gepleisterd, zoals bij veel panden gebeurde. Bij dit pand zien we een typisch twintigste-eeuws fenomeen: de winkelpui. Eind negentiende eeuw komt de winkel zoals wij die kennen op. Terwijl de gevel op de verdiepingen behouden blijft, wordt de winkelpui op de begane grond met grote regelmaat vervangen. Daarbij werden de toegangen en etalages steeds groter. Soms wijst daarom niets op de begane grond meer op de ouderdom van een pand.

Lees meer Verbergen
Delen

Gerelateerde activiteiten

Huis Brecht

Huis Brecht

Bekijk details
Kloosterkazerne (St. Catharinadal)

Kloosterkazerne (St. Catharinadal)

Bekijk details