Vishal

Vishal

Activiteit details

  • Monument
  • Vishal
Vishal

Vanouds is de Vismarkt een van de meest in het oog lopende plaatsen in Breda. Tot aan de komst van de spoorwegen was dit de plaats waar de reiziger per schip in de stad aankwam. Na de grote stadsbrand van 1490 werd hier een plein aangelegd, de Vismarkt. Sinds die tijd stond hier ook een kraan om de schepen te lossen. In de jaren 1537 en 1538 werden de oude stadsmuren gesloopt, zodat het plein open kwam te liggen naar de rivier de Mark. Het stadsbestuur deed zijn best hier mooie en belangrijke gebouwen te laten verrijzen. Waar nu het Oude Postkantoor staat, het witte gebouw met het hoektorentje, stond sinds 1644 de Stadswaag.

Bij de haven bevonden zich twee vishallen, eentje voor riviervis en eentje voor zeevis. De enige overgebleven vishal, waar de zeevis werd verkocht, is gebouwd tussen 1744 en 1831 en doet tegenwoordig dienst als overdekt terras.

Omdat de bezoekers van Breda meer en meer per trein kwamen en de scheepvaart verdween, werd de Haven een ongure omgeving. Na de opening van de hernieuwde Haven in 2007 is het weer een mooie en gezellige plek.

Lees meer Verbergen
Adres

Haven 21a,
4811 WL Breda

Delen

Gerelateerde activiteiten

Spanjaardsgat (Monumentenroute)

Spanjaardsgat (Monumentenroute)

Bekijk details
Huis Ocrum

Huis Ocrum

Bekijk details