NAC Museum

Activiteit details

• Museum
NAC Museum

Weinig Nederlandse voetbalclubs zijn meer geworteld in de lokale samenleving dan NAC.

De club kent een rijke historie op sportief gebied (o.a. een landskampioenschap (1921) en winst van de KNVB beker (1973). Maar wellicht nog wel meer op maatschappelijk gebied. Tweewekelijks maken vele duizenden mensen uit Breda en (verre) omstreken de gang naar het Rat Verlegh stadion voor het bekende Avondje NAC.

Het stadion is een plek van ontmoeting: van vriendengroepen, van vader en zoon, soms van volslagen onbekenden die toevallig dezelfde passie delen.

Museum

Rond de eeuwwisseling nam een groep enthousiaste supporters het initiatief om de geschiedenis van deze bijzondere club tastbaar te maken. Dat leidde in 2002 tot de opening van het NAC Museum. Het is gehuisvest aan de spoorzijde van het Rat Verlegh Stadion, onder het fanatieke Vak G.

Het museum is er een vol verhalen. Als bezoeker wordt u meegenomen naar de oprichtingsvergadering van de club en natuurlijk maakt u de gewonnen bekerfinale nog eens mee. Maar u herbeleeft ook trieste gebeurtenissen opnieuw, zoals de SLM-ramp bij het Surinaamse vliegveld Zanderij. Een van de slachtoffers was publiekslieveling Andro Knel.

In 2014 is het museum flink gemoderniseerd. In een intieme bioscoop beleeft u het Avondje NAC alsof u op het veld staat. Er zijn tal van interactieve schermen waarop onderwerpen verder worden uitgediept en veel items worden nu versterkt door de beschikbaarheid van filmpjes en geluidsopnamen.

Een rondgang door het museum geeft de voetballiefhebber een kijkje in de ziel van een echte volksclub. Dat er geen uitgebreide prijzenkast aan te pas komt, deert niet. Het NAC Museum bewijst dat bekers en titels geen voorwaarde zijn voor een levendige historie.

Voor groepen vanaf tien personen, graag op afspraak!

Check hier de toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

Stadionstraat 23
4815 NC Breda