Jan en Alleman

20 september 2018

Even binnenkijken bij restaurant Jan en Alleman

Binnen drie jaar tijd is Jan en Alleman een begrip geworden in Breda. Het is een bijzonder lunchcafé waar je niet alleen overheerlijk kunt eten, maar waar je je ook erg thuis voelt. Wat maakt Jan en Alleman nou zo bijzonder? En wat maakt dat je hier echt eens heen moet? Wij namen een kijkje!

Jan en Alleman is drie jaar geleden geopend door Fabian en zijn vrouw Harmke. Vanuit liefde voor horeca en koken, maar ook omdat ze iets bijzonders wilden doen. En dan niet iets dat je overal vindt, maar juist iets onderscheidends. Zo is Jan en Alleman geboren: een lunchzaak met bijzonder personeel, voor iedereen.

Werken met plezier

Nadruk op dat bijzondere personeel ligt er niet, bij Jan en Alleman willen ze juist graag uitstralen dat het heel gewoon is dat deze jongeren een volwaardig plekje in de maatschappij verdienen. En dit kunnen ze ook prima. Ze zijn onderdeel van het personeel en doen ‘gewoon’ alles: van boodschappen doen tot poetsen en van het doen van de afwas tot het koken van de maaltijden. Toch geeft het wel wat extra’s. “Ik ga nooit met tegenzin naar mijn werk,” aldus Fabian. “Als ik binnenkom, krijg ik van iedereen een knuffel.”

Bij Jan en Alleman is een dag nooit hetzelfde. Er wordt natuurlijk serieus gewerkt, maar van een lolletje is het personeel niet vies. Van elkaar opwachten met waterballonnen tot elkaar helpen als een taak wat lastiger is. “Als iemand met een vol dienblad loopt, zegt de ander bijvoorbeeld ‘ga maar, ik loop wel achter je aan’. Het is zo mooi om te zien dat dit soort dingen met de jaren is gegroeid.”

Lokale samenwerkingen

Maar wat is dan de specialiteit van Jan en Alleman? “Nou, eten koken!” Bijzondere gerechten, zoals sticky chicken of broodje smoor, vind je op de kaart. Alles wordt vers bereid en zelf gemaakt. Kip komt rauw binnen, wordt eigenhandig gesneden, gemarineerd en gebakken. Daarnaast wordt er met lokale producten gewerkt. Groenten van de markt en De Kleine Hoeve, thee van Lamers en appeltaart van het Klooster, waar ook wordt gewerkt met personeel met afstand tot de arbeidsmarkt.

Jan en Alleman: zakelijk én privé

Het mooiste aan werken met bijzonder personeel? “Zowel zakelijk als privé, het loopt door elkaar heen. Elke zomer zijn we drie weken dicht. Toen we op vakantie waren, kreeg ik appjes van wat ze eten, foto’s, ideeën voor het restaurant. Daar doe je het uiteindelijk toch voor.” En dat stralen alle medewerkers ook uit. De onbevangen sfeer, het lekkere eten en de gezelligheid: alles maakt dat je hier met plezier komt.