12 december 2019

De Fotopuntenroute van juniordirecteur Luuk Peters

Categorie

Luuk Peters (foto) was het afgelopen jaar juniordirecteur van Breda Marketing. Zijn missie was om Breda (nog meer) onder de aandacht te brengen van jongeren. Een van de ideeën van Luuk was een Fotopuntenroute langs plekken in Breda die misschien niet zo voor de hand liggen, maar wel heel tof zijn om te fotograferen. Zie hier het resultaat.

De Chassé promenade

Deze lijst beginnen we met een punt in de binnenstad van Breda: De Chassé promenade. Tijdens mijn zoektocht naar de mooiste, minder bekende punten van Breda ben ik met de dames van BredaWandelt wezen lopen door de Bredase binnenstad. Toen wij over de promenade liepen en de Sint-Antoniuskathedraal en de Grote Kerk boven de andere gebouwen zagen uitsteken, wist ik dat ik dit punt moest kiezen. Naast deze twee mooie kerken heb je ook zicht op de watertoren aan de overkant van de Singel. Voor het fotograferen van moderne architectuur is de Chassé promenade ook de perfecte plek. Het mooie golvende dak van het Chassé Theater dat de vormen van een vrouw moet nabootsen, de tegels van het plein die neergelegd zijn in vele driehoeken (deze zijn van boven het beste te bewonderen) en de hoge flatgebouwen om de promenade heen. Een waardige start van de lijst.

Het Markdal

In tegenstelling tot de Chassé promenade wordt je in het Markdal overladen met groene natuur. Het Markdal is, zoals de naam verraadt, een dal waar de Mark doorheen meandert. Aan dit stukje Mark liggen niet voor niets de mooiste huizen van Breda, het is er ontzettend mooi. Het Markdal is de perfecte plek om een stukje samen of alleen te gaan lopen, foto’s te maken, te fietsen (naar België) en nog veel meer. Wanneer u toch in het dal aanwezig bent, raad ik aan een kijkje te nemen bij het mooie Kasteel Bouvigne. Het kasteel, dat stamt uit de 16e eeuw, heeft een bijna sprookjesachtige uitstraling door de gracht en de brug daar overheen.
Aan de andere kant van het Markdal zou u ook een kijkje moeten nemen aan de overkant van de Vrijlandtbrug in het Valkrustpark. Daar vindt u een mooie grasvlakte omringd door bomen, een leuk stroompje en de oprijlaan van Ulvenhoutselaan 2.

De Molsparking

We verplaatsen ons weer terug naar de binnenstad. Daar ligt de Molsparking. Op deze plek moet u wel door de ruwe uitstraling heen kijken. De kunstwerken van de Blind Walls Gallery helpen daarbij. Altijd wanneer ik langs deze parkeerplaats loop, heb ik het idee dat daar het epicentrum van de wall arts is. Met de felle kleuren is erg leuk te spelen als het om fotografie gaat. De verwilderde sfeer kan ook goed in het voordeel gebruikt worden bij mooie composities. Tegenover de Wallarts staat een ander mooi gebouw: de Lange Stallen. Dit gebouw diende in de 18e eeuw als onderkomen voor meer dan 250 paarden van de Chassékazerne. Boven de schilderingen is een (relatief) kleine toren te zien. Deze is van de Sint-Joostkapel. De Sint-Joost kapel is gebouwd omstreeks 1436 en is daarmee de oudste van Breda. Als u toch op deze locatie bent en honger hebt gekregen van het maken van foto’s, kunt u altijd terecht bij de befaamde Frituur Christ.

De Haven

Van 1965 tot 2007 was de haven van Breda gedempt, maar sinds 2007 is het voor boten weer mogelijk aan te leggen in de haven. Aan de kade liggen een hoop terrassen die vooral in de zon de bourgondische sfeer van Breda goed weergeven. Vanaf de Prinsenkade bij café Lievense is het prachtig om de Grote Kerk boven de haven uit te zien torenen. Als alles doorgaat, zal binnen een paar jaar het water doorgetrokken worden, waardoor het vanaf dan mogelijk is via beide kanten de haven binnen te varen. Wanneer je de hoek om loopt over de Nieuwe Prinsenkade richting de Academiesingel kun je eerst genieten van het uitzicht op het Spanjaardsgat om daarna op de Trambrug te genieten van een uitzicht over het water waar je de Grote Kerk perfect in beeld kunt brengen in de middagzon.

Parkeergarage De Barones

We gaan de hoogte in! Op parkeer garage ‘De Barones’ heeft u een prachtig uitzicht over de binnenstad van Breda vanuit een ander oogpunt. Vanuit vogelperspectief kijkt u uit over de Lange Brugstraat. Het is fascinerend om de daken van alle gebouwen te zien. Het geeft de stad een heel ander soort diepgang. De Grote Kerk steekt natuurlijk boven alles en iedereen uit en is erg mooi te fotograferen, vooral bij ondergaande zon. Omdat u zo hoog staat, kunt u heel ver kijken. Vanaf de Koepelgevangenis tot het NAC stadion. Wanneer ik op het dak ben, speel ik een soort van spelletje met mezelf om zo veel mogelijk gebouwen te herkennen.
U kunt op dit dak komen via de ingangen van de Albert Heijn aan de Nieuwstraat en de Lange Brugstraat. Wees wel voorzichtig en doe geen rare stunts wanneer u een bezoekje brengt aan deze prachtige plek.

Belcrum Beach en Pier 15

Het laatste punt is een echte 2-voor-1. Aan de kades van de Mark in de wijk Belcrum is een creatief centrum gecreëerd. We beginnen bij Belcrum Beach. Dit aangelegde strand is een heerlijke plek om op een zomerse dag te ontspannen. Als u een bootje hebt (gehuurd) is het een echte aanrader aan te leggen aan de pontons van Belcrum Beach. Wanneer u hierover omhoog loopt, wordt u meestal door warme muziek en kletsende mensen ontvangen. Bij het strand zit een leuk barretje waar u consumpties kunt kopen. Dit strand is erg fotogeniek door zijn zomerse uitstraling. Daarnaast zijn er genoeg blije mensen als u foto’s wilt maken met mensen erin.
Naast Belcrum Beach zit Pier 15. Deze skatehal is als een thuis voor veel jongeren. Naast de skatehal zijn leuke obstakels in alle vormen en maten neergezet om te skaten maar ook om af te spreken en met vrienden lekker te zitten. Al deze attributen zijn heel mooi voor in foto’s en als u geïnteresseerd bent in sportfotografie is dit ook de ideale plek om te oefenen op de skaters.