3 juni 2019

Een tipje van de sluier: onontdekte spots in Breda

Categorie

Wanneer je een nieuwe stad bezoekt, ben je toch al gauw geneigd om de gebaande paden te volgen. Toch is het ook héél leuk een plekje te ontdekken waar niet veel mensen komen of waar je, onwetend, al honderd keer voorbij bent gelopen. Wij verklappen een paar van deze verborgen parels.

Lutherse Kerk

Je bent er waarschijnlijk al meerdere keren langs gelopen zonder het daadwerkelijk te weten: tussen de Veemarktstraat en het Stadserf ligt namelijk een kerk verscholen! Onder de Lutherse Kerk ligt een grote ondergrondse keuken, de crypte, die gebouwd is in 1426 (!) en zelfs de grote stadsbrand van Breda (1534) heeft overleefd.

Veemarktstraat 11

Luthersekerk

 

STEK

Middenin upcoming wijk Belcrum ligt een braakliggend terrein dat vol staat met kleurige containers, tentjes en trucks. In eerste instantie heb je misschien niet helemaal door wat het inhoudt en loop je er zelfs voorbij. Toch gaat er een wereld voor je open als je het terrein op loopt. Het terrein, ook wel STEK genoemd, is namelijk een broedplaats voor kunstenaars en creatieve ondernemers. Je vindt hier allerlei ateliers, winkeltjes, werkplaatsen, galeries en kantoorunits.

Veilingkade 9

 

STEK

 

Willem Merkxtuin

Middenin de stad een oase van rust? Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn… Toch is zo’n groene oase in Breda te vinden. En deze prachtige tuin is ook nog eens gevuld met kunst! Gelegen achter de voormalige hofhuizen in de Catharinastraat, vind je de Willem Merkxtuin, vernoemd naar, jawel, oud burgemeester Willem Merkx. Je loopt er eerst misschien langs, maar er zijn twee ingangen: de poort naast Eetcafé Publieke Werken in de St. Annastraat en de poort tussen Catharinastraat 24 en 26.

Toegang via de poort bij St. Annastraat 12 en de poort tussen Catharinastraat 24 en 26

Willem Merkxtuin

 

Brouwerij Sint Joris

Dat Breda een echte bierstad is en verschillende brouwerijen kent, is voor niemand een heel groot geheim. Toch weten maar weinig mensen dat er, in een middeleeuwse kelder, midden op de Grote Markt, een bierbrouwerij zit. Onder de Boterhal vind je namelijk Brouwerij & Proeflokaal St. Joris. Bij de brouwerij en bij de Boterhal kun je genieten van de gebrouwen bieren, rechtstreeks uit de ketel!

Grote Markt 19

Brouwerij St Joris