Stadswandelingen Breda

19 september 2018

Top 5 stadswandelingen door Breda

Categorie

Geen betere manier om een stad te leren kennen dan te voet. Daarom hebben we vijf themawandelingen door Breda op een rijtje gezet. Vergeet niet af en toe naar boven te kijken, want Breda staat vol met de prachtigste gevels.

Historische Kilometer

Wist je al dat Breda een speciale band heeft met ons Koningshuis? Of dat er een echt Nassaukasteel midden in het stadscentrum staat? Met het boekje De Historische Kilometer leer je tijdens een wandeling door het centrum van alles over de Bredase geschiedenis. Trouwens, (bijna) iedere laatste zaterdag van de maand en tijdens de zomer-, herfst- en kerstvakantie kun je deze wandeling onder leiding van een VVV-gids maken. Een voordeel, want zo kom je ook op plekken waar je alleen met een gids naar binnen mag.

Een boekje met de Historische Kilometer is in diverse talen te koop bij VVV Breda, Stadserf 2. De wandeling is ook te lopen o.l.v. een gids. 

Breda AR-Stadstour

Breng de historische locaties van Breda tot leven op je eigen smartphone met Augmented Reality techniek. Historische verhalen komen opnieuw tot leven en deuren gaan open die normaal gesloten blijven. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de kelder onder het Stadhuis of herbeleef de list met het Turschip bij het Spanjaardsgat.

Een leuke nieuwe manier om de stad te ontdekken, in je eentje, met je partner of het hele gezin. Ga met je eigen smartphone op ontdekkingstocht door de historie van de stad.

De Breda AR Stadstour-app is gratis te downloaden in de Google Playstore of de Appstore.

Blind Walls Gallery

Blind Walls Gallery is hét museum op straat. Een groeiende collectie van meer dan 80 muurschilderingen gemaakt door internationale kunstenaars. Iedere schildering is gebaseerd op een Bredaas verhaal dat past bij de locatie. De gidsen van Blind Walls Gallery vertellen over de kunstwerken, de makers en de verhalen die als inspiratie dienden. De rondleiding is een alternatieve manier om de stad te ontdekken; bijzondere locaties, goede verhalen en mooie kunstwerken.

Op www.blindwalls.gallery vind je alles wat je wilt weten over de locaties, de schilderingen, de kunstenaars en de verhalen. Je kunt ook de app downloaden, dan heb je alle info bij de hand. 

Hip Ambacht – de negen straatjes van Breda

In de buurt van het Kasteel van Breda, midden in het centrum, werkten vroeger veel ambachtslieden en kunstenaars. Dichtbij de rijke kasteelbewoners kon je namelijk een goede boterham verdienen. Nog steeds vind je in de Bredase binnenstad ambachtelijke bedrijfjes waar vakmensen mooie dingen maken. De route Hip Ambacht brengt je op al deze bijzondere plekken. Zoals bij modeontwerpster Olga Buijse van L’Ago B, het tassenatelier van Mirjam Zwolsman of de lasersnijderij van Brandpunt. En natuurlijk niet te vergeten: de huisgemaakte taartjes eten bij Van Haaren!

Een plattegrondje met informatie over de route is af te halen bij VVV Breda, Stadserf 2.

Foods en Bootswandeling

De wandeling Foods & Boots vertelt het verhaal over Breda als garnizoensstad. De route gaat langs belangrijke militaire gebouwen van de stad en vertellen over de geschiedenis van dit militair erfgoed. Daarnaast is er aandacht voor ambachtslieden en industrie die door de eeuwen heen geprofiteerd hebben van het leger in de stad. Denk hierbij aan chocolade, bier, aardappels, groente en fruit.
Starten kan in het nieuwe ontwikkelingsgebied in de binnenstad de Gasthuisvelden, waar ruimte aan de stad wordt toegevoegd door het ont­sluiten van een kazerneterrein en de verbinding met rivier de Nieuwe Mark afgerond gaat worden.

Een plattegrondje met informatie over de route is af te halen bij VVV Breda, Stadserf 2.