Vrijheidstocht met oud-strijders en historische voertuigen

• Gratis
  • 29 okt 2019
Vrijheidstocht met oud-strijders en historische voertuigen

Dinsdag 29 oktober is het precies 75 jaar geleden dat Breda bevrijd werd door de Eerste Poolse Pantserdivisie.
Om dit te vieren is er ’s middags een vrijheidstocht met oud-strijders en militaire voertuigen en aansluitend groot feest op de Grote Markt.

Route deel A:
De oude voertuigen komen vanuit Gilze Rijen (vertrek 14.45 uur) en gaan via de Tilburgseweg en de Heerbaan, Verlengde Poolse weg, Poolseweg, Generaal Maczekstraat, Wilhelminapark, Wilhelminasingel, Nieuwe Ginnekenstraat, Van Coothplein, Ginnekenstraat, Eindstraat en Ridderstraat de Grote Markt op.

Route deel B:
Lopende militairen en veteranen in jeeps vertrekken vanaf de KMA, uitgangzijde Spinola (16.00 uur) en gaan over de Hoge Brug naar Prinsenkade, Markendaalseweg, Karnemelkstraat. In de Eindstraat ritsen de lopende militairen met de voertuigen van (deel A) en gaan gezamenlijk via de Ridderstraat de Grote Markt op.
De aankomst op de Grote Markt is om ca. 17.00 uur.

Na de bevrijding op 29 oktober 1944 werd er in Breda gedanst op straat!
75 jaar later klinkt weer muziek over de Grote Markt om de vrijheid te vieren. Iedereen is welkom!

16.00-16.45 uur:
Een 20-koppig blazersorkest speelt live vanaf het grote podium op de Grote Markt. FBW (Fanfare Bereden Wapens) speelt het beste uit hun Tour Freedom in Concert met als soliste zangeres  Margot Zoer. Zij warmen het publiek goed op met songs die iedereen aanspreken.

16.50 uur:
Start van de feestelijke finale van de Vrijheidstour. Koning Willem-Alexander, de Poolse President  en de First Lady van Polen zijn tegen 17.00 uur aanwezig op het bordes van het stadhuis. (Net als Generaal Maczek en de burgemeester van Breda in 1944).
Als eerste komt een Poolse Militaire band ‘Military Band Zagan’ de Grote Markt op vanuit de Ridderstraat. Deze wordt gevolgd door Poolse en Nederlandse militairen. Hierna de historische voertuigen: jeeps met Poolse veteranen en daarna grotere historische voertuigen.
Wanneer de jeeps voor het bordes van het stadhuis zijn aangekomen worden zij toegezongen door 25 zangers en zangeressen die samen met het orkest een speciaal lied zingen als eerbetoon aan de veteranen. Een groep van 25 dansers zet samen met koor en orkest een swingende muzikale finale in.
Iedereen op de Grote Markt  mag meedansen in een groot vrijheidsfeest.

De voertuigen blijven nog tot ca. 18.00 uur op de Grote Markt.

Vrijheidstocht klik op het routekaartje voor diverse doorkomsttijden
Bevrijdingsfeest op de Grote Markt 16:00 - 18:00 uur
Koning Willem-Alexander en President Duda op de Grote Markt vanaf ca. 17:00 uur
Grote Markt

4811 XT Breda

Er zijn op dit moment geen nieuwe data bekend.