Gilde de Baronie: Van Boulevards tot Baronielaan

Evenement details

  • Excursie
  • € 3,50
  • 19 okt 2019
Gilde de Baronie: Van Boulevards tot Baronielaan

Stadsgidsen van Gilde De Baronie nemen je tijdens deze nieuwe rondleiding anderhalf uur mee mee over de Baronielaan, het Wilhelminapark, de Zandbergweg en Zandberglaan. De gids vertelt hoe dit gebied zijn vorm heeft gekregen in het begin van de 20e eeuw.
Door de groeiende middenklasse was er eind 19e eeuw een gebrek aan woningen. Dat kon enkel worden opgelost door buiten de singels van Breda te gaan bouwen.

Naar Parijs’ en Brussels voorbeeld werden er daarom twee boulevards gerealiseerd op het grondgebied van de toenmalige Gemeente Teteringen: De Boulevard Breda – Mastbosch (de huidige Baronielaan) en de Boulevard Zandberg. Men wilde grootstedelijke allure: ruime opzet, flaneren onder de bomen van stad naar bos en met de tram goed bereikbaar.

Daarnaast werd er door de overheid op een moerassig stuk grond het Wilhelminapark aangelegd om daaromheen een aantrekkelijke woonwijk te ontwikkelen.

De gids toont alle soorten woningen in dit gebied: van fraaie villa’s tot de experimentele sociale woningbouw in beton, een bijzonderheid voor de jaren ‘20. Ook vertelt hij meer over bijzonderheden als de annexatiestrijd tussen Breda en Teteringen, de straatnamen-oorlog, het ego van Leonard A. Springer en Villa Prikkeldraad.

Lees meer Verbergen
Tijden
Start 14:00 uur
Prijzen
Deelname volwassenen € 3,50
Kinderen € 1,75
Hoek Vijverstraat | Wilhelminapark

Hoek Vijverstraat | Wilhelminapark

Contactgegevens

www.gildebaronie.nl

Delen

Data

Er zijn op dit moment geen nieuwe data bekend.

Gerelateerde evenementen

Torenbeklimming Grote Kerk

Start rondleidingen Gilde de Baronie: Grote Kerk

Bekijk details
Rondleiding Via Breda
Bekijk details