Collectielab: De verdwenen kathedraal van Cuypers

Evenement details

  • Tentoonstelling
  • € 12,00
  • 20 okt 2018 - 3 mrt 2019
Collectielab: De verdwenen kathedraal van Cuypers

In Breda groeit vanaf 1850 het verlangen naar een imponerende kathedraal. De ambitieuze, maar jonge Limburgse architect Pierre Cuypers maakt het ontwerp voor de kathedraal, het rijk gedecoreerde interieur en de inrichting in zijn kenmerkende neogotische stijl. Het beeldhouwwerk, textiel, zilver en de andere decoraties voor de kathedraal behoren tot het vroegste werk.

In 1865 begint de bouw van de kathedraal achter de Prinsenkade en is vier jaar later gereed. De kerk wordt in 1875 gewijd. Al snel komen er technische mankementen aan het licht en na verloop van tijd stijgen de onderhoudskosten. Wanneer na de Tweede Wereldoorlog ook het rijk gedecoreerde interieur niet langer in de smaak valt, houdt niets de sloop van de kathedraal nog tegen.

Bijzondere objecten

Een groot deel van de objecten wordt gered van de sloop en ondergebracht in de collectie van het Bisschoppelijk Museum die nu wordt beheerd door Stedelijk Museum Breda. Hoogtepunten zijn onder andere de verguld zilveren ciborie met voorstellingen van Jezus en de twaalf apostelen, en een kostbare koormantel van zijde en goudlaken met borduurwerk van gouddraad.

De presentatie in het Stedelijk Museum besteedt aandacht aan de symboliek van de objecten, hun achtergrond en verhalen. Daarnaast is er informatie over Bijbelse figuren en heiligen, de Heilige Barbara en de aartsengel Michaël.

Lees meer Verbergen
Tijden
Geopend di t/m zo 10:00-17:00 uur
Prijzen
Normale prijs € 12,00
Kinderen 13 t/m 17 jaar € 6,00
Scholieren, groepen studenten en diverse kaarten € 5,00
Stedelijk Museum Breda

Boschstraat 22
4811 GH Breda

Contactgegevens

Voor meer informatie zie de website van het Stedelijk Museum.
Bekijk hier ook de openingstijden tijdens de feestdagen.

Delen

Data

Er zijn op dit moment geen nieuwe data bekend.

Gerelateerde evenementen

Tentoonstelling Clemens Merkelbach van Enkhuizen

Stedelijk Museum Breda

Bekijk details
Stedelijk Museum Breda: De Collectie – 450 jaar kunst en geschiedenis

Stedelijk Museum Breda

Bekijk details