9 juli 2019

Breda viert 75 jaar Vrijheid

Categorie

Dit jaar vieren we dat de Eerste Poolse Pantserdivisie van Generaal Stanislaw Maczek 75 jaar geleden Breda bevrijdde van de Duitse bezetters. De precieze datum van de bevrijding is 29 oktober.

Vooral in de maand oktober, zijn er allerlei evenementen waarbij 75 jaar Vrijheid centraal staat.
Hieronder vind je een (steeds groeiend) overzicht met linkjes naar onze evenementenagenda voor meer informatie.

*  vanaf zaterdag 31 augustus
Bevochten Baronie – het vervolg
Estafettetentoonstellingen in en om Breda

*   Dinsdag 10 september t/m donderdag 3 oktober
STILLEVENS
Miniaturen met uitbeelding van de Vlucht en Generaal Maczek i.k.v. de 75 oorlogsverhalen van Brabant Remembers

*  zaterdag 14 september
Onthulling van de muurschildering ‘Maczek’s Eer’, gemaakt door Otecki. Dansnest danst de voorstelling VRIJ.

*  zaterdag 14 en zondag 15 september
De Open Monumentendagen Breda staan dit jaar uitgebreid stil bij 75 jaar Vrijheid.

*  dinsdag 24 september en zaterdag 28 september
Activiteiten in het kader van de Vredesweek

*  woensdag 25 september
BLAStcafé: de Poolse connectie

*  woensdag 2 oktober
Café Livre: Literaire avond over het boek ‘Mijn Poolse huis, vakanties naar Auschwitz’

*  zondag 11 oktober t/m donderdag 3 november:
Iconische mobiele tentoonstelling op het Kasteelplein over Generaal Maczek en de 1e Poolse Pantserdivisie

*  zaterdag 19 oktober:
Fietstocht ‘De Polen achterna’ o.l.v. een gids van Fietsgilde de Baronie

zaterdag 19 oktober:
Concert ’75 jaar vrij’ door Harmonie Amor Musae Prinsenbeek i.s.m. de Koninklijke Zangvereniging Breda’s Mannenkoor

*  zaterdag 19, zondag 20, zaterdag 26, zondag 27 en dinsdag 29 oktober:
Bevrijdingswandeling o.l.v. een VVV-gids vanaf VVV Breda aan het Stadserf

woensdag 23 en zaterdag 26 oktober
‘In de huid van mijn Poolse Opa’. Documentaire van Koen van Groesen.

*  zondag 27 oktober
Bach concert in de Protestante Laurentiuskerk in Ginneken