Hof van Overveld

21 september 2018

Het geheim achter het Hof van Overveld

Categorie

Onder de rook van Breda, in het buitengebied van Prinsenbeek, vind je Hof van Overveld. Hier kun je dwalen door een maisdoolhof, minigolfen met een klomp aan je stick en jeu de boulen. Ook een nachtje blijven? Dat kan op de knusse minicamping.

Maisdoolhof

De eigenaren van deze gezellige plek zijn Corrie en Piet Mathijssen. Oorspronkelijk deden ze hier aan “grove tuinbouw en groenteverwerking”, maar omdat de zaken slechter gingen, bedachten zij een ander manier om geld te verdienen. Zo ontstond het bijzondere maisdoolhof. Het idee daarvoor ontstond eigenlijk heel toevallig. Piet: “We hadden mais staan en een van de kinderen op het terrein vroeg of ze in het doolhof mochten spelen. Ik dacht, dat hebben we toch niet? Maar hij bedoelde het maisveld. Het mannetje bracht me op een idee en het jaar daarop, nu twintig jaar geleden, maakten we, als eerste in Nederland, een echt doolhof.”

Maisdoolhoven zijn niet meer uniek, maar het formaat van Hof van Overveld zie je niet veel. Een oppervlakte van ruim drie hectare (meer dan vier voetbalvelden) en ongeveer 380.000 maisplanten. Corrie en Piet bedenken ieder jaar een ander thema voor het doolhof. Vanaf de tweede week in juli, als de planten zo’n 2,75 m. hoog zijn, gaat het doolhof open voor grote en kleine bezoekers. Die krijgen de opdracht mee om letters te verzamelen waarmee ze aan het eind van hun zoektocht een woord puzzelen.

Jeu de boules en golfen

De familie Mathijssen breidde de afgelopen jaren hun activiteiten nog verder uit. Ze hadden tenslotte de ruimte, sanitaire voorzieningen van de minicamping en een plek om wat te drinken. Het werd jeu de boules en minigolf. De jeu de boules heeft een binnen- als buitenbaan en is dus weersbestendig. Het minigolfen kent trouwens een boerentwist. De achttien hindernissen staan verspreid over een weiland van ongeveer acht keer een gewone midgetgolfbaan en aan de stick zit een klomp waarmee je de bal vooruit slaat. Hof van Overveld eert zijn boeren-oorsprong dus.