VR Lab Breda

20 september 2018

VR Lab Breda: een wereld vol mogelijkheden

Categorie

Binnen een half uur vliegen naar Cuba, Milaan, New York. Een vlag planten op de maan. Duiken in de Bredase singels of vliegen als een vogel. En dit allemaal terwijl je ontspannen op je bureaustoel zit? Met Virtual Reality kan het! Wij namen een kijkje bij het VR Lab in Breda.

Ongeveer vijf jaar geleden is Paul Bartels begonnen met het aanbieden van Virtual Reality. Zo ontstond een aantal jaar later VR Lab Breda, waar vrienden en families een leuke dag kunnen beleven én elkaar flink beter leren kennen. Heb je bijvoorbeeld een droom of juist een grote angst? Er zijn verschillende brillen waar je allerlei activiteiten mee kunt beleven. Loop over een plank om je hoogtevrees te testen, doe een virtuele escaperoom, vlieg als spiderman of ren als een insect tussen de kroppen sla.

Leren met VR

Toch gaat VR niet alleen maar om recreatie. Er kan ook een hoop geleerd worden. “Een aantal weken geleden kwam er een grote groep basisschoolleerlingen voor De Week van ons Water. Om hen bewust te maken van de invloed van het milieu op het water, lieten we hen zwemmen tussen het plastic afval. Vervolgens kwamen ze boven tussen de ijsberen en smeltende ijskappen op Antarctica. Doordat ze het met eigen ogen zien, vergeten ze het niet zomaar”.

Virtuele belevingen

Wil je meer over de stad te weten komen? In het laboratorium van het VR Lab liggen verschillende 360 brillen, waarmee je een rondje Breda of een vaartocht kunt doen. Daarnaast is het lab bezig met een ‘TopOp Kids bril’, voor de gelijknamige stichting. Hiermee kunnen kinderen uit Breda en omgeving die ernstig ziek zijn – of om een andere reden lang in bed liggen – toch verschillende activiteiten ondernemen of dromen uit laten komen.

Je kunt bij het VR Lab dus vooral heel veel beleven. Je reserveert het lab voor minimaal een uur en in die tijd kun je, onder begeleiding, alles uitproberen of zien. Dingen die eigenlijk nooit zouden kunnen, worden ineens mogelijk. “VR is puur beleving. Even zien hoe iets eruit ziet, zonder er zelf al te veel moeite voor te hoeven doen”.